Guide för Roddmaskin – Den enda guiden du behöver

Det finns fyra olika modeller som är definierad av hur deras motstånd är uppbyggt. Varje modell har för och nackdelar gentemot de andra. Med många olika modeller att välja på försöker vi sammanfatta den information du bör veta innan du köper din roddmaskin.

De fyra olika typerna av roddmaskinerna är luftmotstånd, vattenmotstånd, magnetiskt motstånd och hydrauliskt motstånd.

Magnetisk motstånd

Denna typ av roddmaskiner ser man sällan men är förmodligen den typ som är tystast av dem alla. Du kan själv manuellt ställa in motståndet och inte att det blir tuffare ju hårdare du dra vilket är standard. Dessa typer brukar oftast vara ihopfällbara men utbudet är mindre.

Luftmotstånd

Denna typ av roddmaskin är den som de flesta bestämmer sig för. Det går inte att justera motståndet manuellt utan den ökar motståndet ju hårdare du tar i. Det finns roddmaskiner med både kedja eller rep som handtaget sitter fast i. Fördelen med kedja är att den tål med stryk men behöver oljas in nån gång då och då. Fördelen med rep är att det låter mindre men i det stora hela spelar det ingen roll vilken typ du väljer.

Något som en del tycker är negativt är att de låter betydligt mer än de andra typerna. En annan nackdel är att de flesta inte är vikbara vilket gör att de kräver ett utrymme på 2-3 meter för att kunna användas.

Vattenmotstånd

Vattenmotstånds-maskiner har blivit mer populär, främst i USA där de säljs på grund av en bättre roddkänsla då man får lite vattenljud vilket upphöjer träningsupplevelsen. Motståndet skapas genom att dra skivor mot vattnet och som fungerar på samma sätt som luftmotstånds-maskiner. Ju hårdare du tar i desto större motstånd du genererar. Nackdelen med dessa typer är att de blir tunga att flytta på när vattnet är i maskinen samt att de kan vara väldigt dyra.

Hydrauliskt motstånd

Och till sist har vi roddmaskiner med hydrauliskt motstånd. Det är fåtal försäljare av denna typ då de flesta efterfrågar luftmotstånds-maskiner. Denna typ simulerar minst riktig rodd. Fördelen är dock att den tar liten plats och kan vikas ihop när den inte används.

Utrymme: Roddmaskiner som inte kan vikas ihop tar minst 2 meter i utrymme. Personer som är kortare än 180cm kan klara sig med en ihopvikbar medan du som är över det bör definitivt välja en med fullängd.

Viktgräns: Alla maskiner har en viktgräns. Om du är osäker, se till att köpa en roddmaskin med minst 10% marginal till din vikt för att inte använda den vid bristningsgräns. Både för hållbarheten och din säkerhet.

Garanti: Detta borde definitivt vara en faktor när du väljer din roddmaskin. Var noga att kolla detaljerna kring garantin då många erbjudanden och utförsäljningar kan ha andra garantiregler än vanliga produkter. När det gäller Concept2 har de en 2-årig garanti som ni kan läsa mer om på Concept2’s hemsida.

Konsoll: Roddmaskiner kommer numer alltid med någon form av konsoll för att du skall kunna mäta fart, avstånd, tid och kalorier som du bränner. Det finns givetvis fler metrics och funktioner men dessa är de som du normalt kan förvänta dig.

Säte: Det är viktigt att du trivs med sätet på din roddmaskin då det kan slita på dig och din träningsmotivation om den inte fungerar. Det som kan variera är storleken på sätet samt dynan.

Andra funktioner: Vissa maskiner kommer med träningsprogram i konsollen, andra med funktioner som att koppla upp ett pulsband och ladda upp ditt träningsresultat online.

Säkerhet: Med tanke på att det är rörliga delar vill vi höja ett varningens finger att hålla barn borta från maskinen. Detta gäller speciellt de roddmaskiner som har en kedja istället för snöre fäst till handtaget.

Slutligen hoppas vi att denna guide har väckt några tankar som du inte ännu funderat över och att du känner dig tryggare att köpa en ny roddmaskin.

Är du ett företag?

Du kan få bra erbjudanden om du som företag köper in flera roddmaskiner eller annan träningsutrustning. För att ta del av mängdrabatt, kontakta oss direkt på support@roddmaskin.com